Union Kriminal

Sahte İmza Nasıl Anlaşılır? Sahte İmza İncelemesi

İmza
244 Görüntülenme

Sahte imza, imza incelemesi nasıl anlaşılır konusu senet, çek, sözleşme gibi belgelerde tarafların merak ettiği bir konu haline gelir. İmza, kişilerin konu hakkında iradesini ortay koyan araçtır. İmzalanan belge kişiye olan aidiyeti doğrular. Belge içinde yer alan içerik ve yazılara hakim olunduğunu, kabul edildiğini ve onaylandığını kanıtlayan araç imzadır. İmzalar kişisel işaretlerdir, kişilere özgü bir seçim yapılarak gerekli durumlarda kullanılır.

Sahte İmza Nedir?

Sahte imza özellikle evrakta sahtecilik için sık kullanılan yöntemlerden biridir. Okunabilir, yazılabilir ve hukuksal açıdan değere sahip olan belgelerin sahte olarak düzenlenmesi evrakta sahtecilik olarak adlandırılır. Değiştirilen ve kullanılan belgeler üzerinde, sahtecilik yapan kişilerin imzası bulunmaz. Evrakta sahtecilik, hem özel hem de resmi olarak gerçekleştirilebilir. Özel evraklara kişilerin ulaşması daha kolay olduğu için genellikle bu belgeler üzerinde sahtecilik yapılır. Bu belgeler üzerinde bulunan imzalar, sahte imza suçu olarak geçer.

Sahte İmza Nasıl Anlaşılır?

Sahte imza cezası verilebilmesi için öncelikle imzanın sahte olup olmadığına karar verilir. İmzalar üzerinde kişilerin bilinç dışı bir şekilde yer verdiği karakteristik işaretler bulunur. Kişiler imza atarken oldukça seri, hızlı, işlek ve kendine özgü davranışlar doğrultusunda imzasını oluşturabilir. Sahte imzalar ise kişilerin bilinçli bir şekilde yaptığı ve benzemesi için çaba gösterdiği imzalardır. Sahte imza nasıl anlaşılır sorusuna verilecek cevap ortaya çıkar.

Benzetilmeye çalışılan imzalar başarılı olsa da imzalarda kişiye özel karakteristik farklılıklar olmasından dolayı birebir yansıtılması mümkün değildir. Uzmanlar, imzaları incelerken karakteristik özelliklere dikkat eder. Çekte sahte imza kullanılması durumunda tespit yapılabilir. Çek üzerinde bulunan imza ve kişinin şahsi imzası incelenerek detaylar analiz edilir. İmza üzerinde konulan tanıların yoğunluğuna göre imzanın aidiyeti ortaya konulabilir.

Sahte İmza

Sahte İmza Cezası

Sahte İmza Kullanmanın Cezası Nedir?

Özel evraklar üzerinde bulunan imzaların sahte imza tespiti ile bulunması durumlarda cezai işlemler uygulanır. Özel evraklar üzerinde yapılan sahtecilik suçunun cezası, kanun maddeleri kapsamında 1 yıl ile 3 yıl arasındadır. Sahte imza için geçerli olan kanun maddesinde belirtilen ceza, bütün seçimlik hareketler için geçerlidir.

Türk Ceza Kanunu’nda bulunan maddede geçen durumlara uygunluk sağlanması durumunda faile verilecek olan cezada indirim yapılabilir. Hukuki bir ilişki içinde alacağın ispatı ya da gerçek olan bir durumu belgelemek adına evrakta sahte imza kullanımında cezanın yarısı kadar indirim uygulanır. Kanunlar içinde bulunan başka bir maddede ise farklı bir suçun işlenmesi için belgenin kullanılması durumunda fail iki suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya çarptırılır.

Sahte İmza İncelemesi

Senette sahte imza atmak kanunlar gereği cezası olan bir suçtur. Senet üzerinde sahte imza olduğu düşünüldüğü durumlarda imza için itirazda bulunarak inceleme yaptırılabilir. Mağdur taraftaki kişiler senette sahte imza nasıl anlaşılır sorusuna yanıt aramaya başlar. Borçlu kişi ya da kefili, imzanın kendileri tarafından atılmadığını ve sahte olduğunu iddia eder. İmza inceleme uzmanları tarafından, kişilerin gerçek imzaları ile senet üzerinde bulunan imzaları inceler. İnceleme yapılarak gerçeğin tespit edilmesi sağlanır.

Herhangi bir belge üzerinde bulunan imzaların incelenmesi için profesyonel destek alınmalıdır. Uzman kişilerin araştırılması ve sadece işi bilen kişilerden yardım almak gerekir. Aksi durumda mağdur olan taraf daha çok zarara uğrayabilir. Özel evrakta sahte imza cezası mağdur olan tarafa kalabilir. Bu tarz olumsuzlukları önlemek için mutlaka bilirkişilere danışılmalıdır. Belge zenginliği sağlanarak daha kolay bir şekilde karar verilebilir. Gerekli kanıtlar toplanır ve doğruluk kanıtlanır ise evrakta sahte imza cezası için failler mahkemeye verilebilir.

Profesyonel bir şekilde destek alındığı zaman bilimsel gerçeklik ortaya konulabilir. Gerekli donanıma sahip olan kişiler istenilen kıyaslamayı yapabilir. İncelenecek olan belgelerin yeterli olması durumunda bir hafta kadar bir sürede incelemeler tamamlanabilir. İmzanın daha üst makamlarda incelenmesi gerekiyor ise süreç uzayabilir. Evrakta sahte imza cezası ağır bir cezadır, mağdur kişilerin haklılığını kanıtlaması için destek alması önemlidir. Evraklar üzerinde işlenen suçlar şikayete tutulmadığı için herhangi bir şikayet süresi bulunmaz.

Dava zamanaşımı için savcılık her zaman resen soruşturma hakkına sahiptir. Sahte imzada zaman aşımı dava zamanaşımı olarak ortaya çıkar. Kişiler 8 yıl şikayet hakkına sahiptir, bu süre içinde şikayette bulunarak müdahil adı ile davaya katılabilir. Sahte imza suçları sonucunda uzlaşma prosedürü söz konusu değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım