Union Kriminal

HTS Kaydı İncelemesi Nedir? Nasıl Yapılır?

HTS
668 Görüntülenme

HTS Kaydı İncelemesi Nedir? Nasıl Yapılır? HTS kayıtları, geçmişte istihbarat veya güvenlik güçleri tarafından yapılan sinyal kaydı veya çağrı kaydı olarak bilinmektedir. Dünden bugüne iletişimin insan varlığı ile var olmaya devam etmesi; iletişimde de birçok farklı değişimi beraberinde getirir.

İncelenen davalar için büyük önem taşıyan HTS kayıtları, sanık veya geçmişte şüpheli olarak yargılananların tüm temas kayıtlarını içermektedir. HTS kayıtları aynı zamanda kişilerin kimi aradıkları veya karşılarındaki kişilerle tercih ettikleri görüntülü, sesli veya yazılı iletişim seçenekleri hakkında da bilgi verir. Sinyal kayıtlar, özellikle hukuk davaları için büyük önem taşımaktadır.

HTS Kaydı Nasıl Elde Edilir?

HTS inceleme yapılabilmesi için; daha sade bir ifadeyle HTS kayıtlarını veya raporlarını yayınlamak için mahkeme izni gerekir. Mahkemeden gerekli izin alındıktan sonra belirli yasal koşullar altında savcı ve hakimler tarafından HTS kaydı örneği ilgili operatörlerden istenmektedir. Bu süreci zorlaştırabilecek unsurlar söz konusu olduğunda yasal şartlar farklı olacaktır. Hukuki süreci etkileyecek bir süreçte mahkeme onayı ile işletmeciden HTS raporu alınabilir. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu işlemlerde, operatörün 5 yıllık veri saklama durumuna göre iletişim bilgileri kayıt altına alınabilir.

HTS Kaydı İçin Gerekli Durumlar Nelerdir?

HTS raporları ve içerikleri, tamamı kamuya açık ve herkes tarafından anlaşılır olmayan teknik bilgiler içerir. Baz istasyonlarının sinyal özelliklerinden, iletişimin karşılıklı değerlendirilmesi, tüm farklı iletişimlerin genel olarak incelenmesi, raporların yorumlanması, rapordaki tüm numaraların istatistiksel analizi, çağrılara ulaşılıp ulaşılamayacağının belirlenmesi, olasılığının değerlendirilmesi hat sahipleri ve kullanıcıların dosyanın çevresinden farklılık gösterdiği, istasyonlar eşlenerek konum, hız, zaman gibi bilgiler girilir. 

T.C.K.’da yer alan gerekli durumlar ise;

  • İşkencede bulunmak (Madde 94, 95),
  • Cinsel saldırı (birinci fırka hariç, Madde 102),
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak ve satmak,
  • İhaleye fesat karıştırma olaylarında bulunmak (Madde 235),
  • Suçtan kaynaklı malvarlığını korumaya ve gizlemeye çalışmak (Madde 282),
  • Kasten öldürme suçunda bulunmak (Madde 81, 82, 83),
  • Devletin birliğini ve ülkede var olan düzeni bozmak adına yapılmış suçlar,
  • Parada sahtecilik (Madde 197),
  • Evrak, belgede sahtecilik yapmak,
  • Rüşvet durumları (Madde 252),
  • Hırsızlık,
  • Anayasal düzene aykırı davranışlar,
  • Kasten Yaralama,
  • Göçmen ve insan kaçakçılığı
  • Devlet sırlarına karşı suç işlemek,
  • Casusluk suçları.

HTS İncelemesi Sonuçları Delil Midir?

HTS kaydı incelemesi, kişinin telefonundaki sohbetler ve mesajlar gibi tüm verilerin belirli izinler ve kurallar çerçevesinde yapılan incelemelerdir. Adli bilişimin alt dalları arasına girmektedir. CMK’nın 135. maddesindeki “İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kaydedilmesi” başlığı altında yer alan güvenceler, bir telefon numarasının tespit edilmesi, dinlenmesi ve iletişim bilgilerinin kayıt altına alınmasını kapsamaktadır. Odaklanmak istenilen konu sadece insan iletişimini tespit etmek ve sinyalleri değerlendirmektir. Aslında, suç genellikle işlendikten sonra yetkililer tarafından bilinir. Bu nedenle, iletişimi engellemek için önlemlerin uygulanması yalnızca sınırlı sayıda alanda mümkündür. Ancak insandan insana iletişim tespiti, suç işlendiğinde dahi başvurulabilecek bir araçtır. Bu nedenle iletişim tespiti, özellikle sanıkların çok olduğu ceza davalarında sıklıkla uygulanmaktadır. 

HTS kaydı ve sinyalizasyon bilgilerini değerlendirerek, kişiler arası karşılıklı aramaları değerlendirerek, tüm farklı iletişimleri bir bütün olarak inceleyerek, saklanan raporları yorumlayarak ve sisteme girerek numaralandırma, başarısız aramaları tespit ederek ve sahiplerin farklı yeteneklerini göz önünde bulundurarak ve GSM serisi kullanıcıları, dosya çerçevesindeki tutarsızlıkları ortadan kaldırabilir. Bu açıdan bakıldığında, HTS kaydının doğru bir şekilde değerlendirilmesi, dava kapsamına lehte ve aleyhte daha fazla kanıtın dahil edilmesini sağlayacaktır. HTS, destekleyici kanıt olarak kabul edilir. Yargılama heyetinin içtihatlarında, belirtilen delillere dayanılarak ceza verilemeyeceği, sadece diğer delilleri desteklemek için kullanılabileceği belirtilmektedir.

HTS Telefon

HTS Telefon Kaydı

HTS Kaydı Ne Kadar Süre Saklanır?

Bazı olaylar ve özel durumlar üzerine geriye dönük telefon kayıtları çıkarılabilir mi sorusu oldukça merak edilir olmuştur. Ceza Muhakemesi Kanunu (Madde 135) ve Hukuk Muhakemesi Kanunu’nda öngörülen süreler dikkate alınır. İki aylık bir iletişim keşfi kararı  verildiğinde,  karar sadece iki ay süreyle geçerli olacaktır. İki ayın son gününe kadar şüpheli veya sanığın iletişim kayıtları geriye dönük olarak ve süresiz olarak iptal edilebilir. Mahkeme kararından sonra HTS kaydı 7 ile 30 gün arasında tamamlanabilmektedir. 

HTS Kayıt İncelemesini Kimler Yapabilir?

HTS kaydı nasıl incelenir sorusu da oldukça merak edilen diğer sorulardan biridir. HTS kayıtları gelişigüzel, kimliği belirsiz kişiler tarafından kesinlikle incelenemez. HTS Kayıt incelemesi için mahkeme izni gereklidir. HTS kayıtları raporu mahkeme kararı ile düzenlenir. Mahkemenin onayını alan taraf daha sonra ilgili işletmeciyi arayacak ve HTS raporu talebinde bulunacaktır. Baz istasyonu tarafından sağlanan HTS raporlarında; IP veya modem bilgilerinin yanı sıra e-posta ve kısa mesajlar özel internet üzerinden görüntülenebilir. HTS Kayıtları genellikle operatörler tarafından 5 yıl süreyle saklanabilmektedir. İstek üzerine, HTS listelemeleri ortalama 7 ilâ 30 gün sürer. HTS kaydı, işletmeci şirket aracılığıyla yapılır. Ayrıca internet üzerinden işlenen suçlar ile ilgili bilgiler internet servis sağlayıcı firma üzerinden görüntülenebilmektedir.

Siber Suçlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımız ilginizi çekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım