Union Kriminal

HTS Kaydı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

HTS
941 Görüntülenme

HTS kaydı(adli bilişimin bir alt dalı), Telekomünikasyon yoluyla elde edilen bilgilerin kayıt altına alınması ve çok önemli bir veri kaynağı teşkil etmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle operatörler tarafından toplanan bu veriler adli makamların izni olmadan kullanılamaz. Sadece çeşitli devlet kurumları, cezai gerçekleri açıklığa kavuşturmak için bu kayıtları sağlayabilir. HTS kaydı, arayan ve aranan taraf bilgileri, arama süresi, konuşma süresi, arama konumu ve sinyalin alındığı baz istasyonları gibi oldukça önemli bilgileri içerir. Bu, TCK’nın 135. maddesinde tanımlanmıştır; İletişimi algılama, dinleme, kaydetme ve sinyal bilgilerini değerlendirme olarak tanımlanır. Gözetim ayrıca, iletişim altyapısı üzerinde yapılan iletişimlerin dinlenmesini de içerir.

HTS

HTS Kaydı

HTS Kaydı Nedir?

HTS kaydı, bir telefon veya başka bir telekomünikasyon cihazı tarafından, bu cihazdan geçen bir telefon görüşmesinin veya diğer telekomünikasyon işlemlerinin örneğin: metin mesajları, ayrıntılarını kaydetmek için oluşturulan bir veri kaydıdır. HTS kaydı; aramayı yapan kişiyi (isim ve numara), arayan kişiyi (varsa isim ve numara), aramanın  tarih ve saatini ve arama süresini içerir. 

Aramalar ve genellikle düzinelerce kullanım ve teşhis bilgisi; örneğin performans ve teşhis raporları gibi bilgilerle, mesai saatleri sonrası aramalar, uluslararası aramalar gibi önceki raporlama dönemlerinden ve hedeflerinden önemli ölçüde farklı olan normal arama kalıplarına aykırı değerleri tespit etmek, normal arama kalıplarını yansıtmayan aramalara ulaşmaya çalışmak asıl amaçtır.

HTS Kayıtlarını Kim Tutuyor?

HTS kayıtları nasıl çıkar ve bu kayıtlar kimler tarafından tutulur sorusu oldukça merak edilmektedir.  Kanun ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmekle birlikte, bu kayıtların kim tarafından veya kimler tarafından tutulduğu, kim tarafından daha uzun süre tutulduğu gibi konuların yetkili mercilere ibraz edilmesi gerekmektedir. Burada iki olasılık bulunmaktadır;

  • Servis sağlayıcı olarak bireylere iletişim, internet ve diğer alt hizmetleri sağlayan GSM şirketleri ve diğer tüzel kişiler erişim sağlar.
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK), istenen bilgileri ilgili firmadan ara kuruluş sıfatıyla talep eder. 

Ayrıca BTK’nın bu bilgileri herhangi bir sınırlama olmaksızın ve herhangi bir gerekçe göstermeksizin, talep edilmesi halinde ilgili kuruluşların kullanımına sunmak, başka bir deyişle  bu bilgileri izinsiz olarak saklamak amacıyla toplama hakkı bulunmamaktadır.

HTS Nasıl Elde Edilir?

Hts kaydı, işlemlerde çok önemli olan kişilerin  arama süresi, arayan, aranan kişi, arama yeri, arama süresi, sinyal veren baz istasyonu bilgilerini içeren bir kayıttır. Hts kaydı genellikle adam kaçırma, cinayet, dolandırıcılık gibi durumlarda kullanılmaktadır. Hts kaydı güvenlik veya istihbarat ekibi tarafından yapılır. HTS raporunun nereden alınacağı sorusu için öncelikle operatör ile iletişime geçilir. Burada bir mahkeme kararı olmalıdır. HTS kayıtları ne kadar saklanır konusu da oldukça merak edilmekle birlikte; hukuki süreci etkileyecek bir süreçte mahkeme onayı ile işletmeciden HTS raporu alınabilir. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu işlemlerde, operatörün 5 yıllık veri saklama durumuna göre iletişim bilgileri kayıt altına alınabilir.

HTS Kayıtları Somut Delil Midir?

Telefon kayıtlarının kanıt niteliğinin sorgulanması tek başına hemen hemen anlamsızdır. Telefon görüşmeleri belirli gerçekler ve olaylarla örtüşmeli, uygun olgularla desteklenmelidir. Telefon santralleri hariç, şüphe sınırlarını aşan yeterli ve inandırıcı delil yoksa cezanın beraatine karar verilmelidir. Bu hukuk firmalarında anlatılan bir durumdur ve detaylı blog yazıları ve resmi blog yazıları ile desteklenmektedir. Örneğin, telefon konuşmalarında  uyuşturucu kaçakçılığından bahsedildiğini varsayalım. Kaçakçılık veya madde ele geçirilmedikçe fail hakkında herhangi bir tespit yapılamaz.

Yani somut gerçeklere dayanmayan hiçbir söylem yararsızdır. Telefon görüşmeleri yasaların gerektirdiği şekilde dosyada tutulmalıdır. Soruşturma işlemlerinin yetkili makamların kararı olmadan yürütülmesi nedeniyle elde edilen telefon görüşmelerine dayanarak ceza verilmesinin mümkün olmadığı resmi makamlar tarafından belirtilmiştir. 

HTS

HTS Kayıtları

HTS kayıtlarının delil niteliği taşıdığı durumlarda bunların belgelenmesi şartı ile; verilen yanlış bilgilerin tespiti, argo ve tehdit edici ifadelerin tespiti, hataların bildirilmesi gibi çeşitli konulardaki konuların profil çıkarma yoluyla tespit edilip doğrulanabileceği söylenmektedir. Bunun sayesinde  birçok yanlış anlaşılma vb. açıklanmış ve analiz edilmiştir. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için  iki şart aranmaktadır. İlki; spesifik delile dayalı kuvvetli şüphe diğeri ise; daha fazla delil toplayamama durumunda olma halidir. Bu iki şart karşılansa dahi uygulanması gereken kurallar da vardır.

HTS Kayıtları Nasıl Silinir?

Hts kayıtları belli bir süre sonra silinebilir. Süresiz olarak arşivlenebildiği gibi kişinin özel tercihlerine bağlı olarak da silinebilmektedir. Özel operatör HTS kayıtlarını silme işlemi için kullanmış olduğunuz operatörün müşteri temsilcisi ile iletişime geçmeniz gerekli olacaktır. Bu işlemin yapılma süresince gizlilik esas alınacaktır.

Veri kurtarma konusu da bu noktada sıklıkla kullanıcıların kafasına takılan bir konu olmuştur. HTS kayıtlarının özel tercihler sonucu silinmesinin ardından pişman olup bu verilerinize tekrar ulaşmak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada veri kurtarma konusundaki bilirkişiler tarafından yardım almanız, ya da yine telefon hattınızın operatör destek kısmına talepte bulunmanız gerekli olacaktır. Ancak kendiz dışındaki kimselerin verilerine kesinlikle ulaşmanız mümkün değildir.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım