Grafoloji günümüzde özellikle adli vakaların aydınlatılması için yaygın olarak faydalanılan bilimlerden bir tanesidir ve temel olarak insanların elinden çıkmış olan yazıları inceleyerek onların karakterleri hakkında ipuçları bulmaya çalışır. Günümüzde grafoloji biliminden faydalanarak insanların karakterleri hakkında bilgi edinmeye çalışan kişilere grafolojist adı verilir. Grafoloji, günümüzde özellikle belgede sahtecilik, imzada sahtecilik gibi adli bilirkişilik dallarının çoğunda faydalanılan bilimlerden bir tanesidir. Günümüzde özellikle adli olayların ve çeşitli davaların aydınlatılması için faydalanılan grafoloji hakkında merak edilen soruları sizlere için cevaplamaya özen gösterdik. Grafoloji ne demek? Grafoloji uzmanı ne iş yapar? Grafoloji gerçek midir ve gerçekten de bir insanın yazısından karakter analizi yapmak veya en azından bir imzanın kime ait olup olmadığı isabetli bir şekilde anlaşılabilir mi?
Grafoloji, günümüzde adli vakaların aydınlatılmasında sıradan insanların sandıklarından çok daha ciddi oranda faydalanılan bir bilimdir. Çünkü el yazısı, bir kişi hakkında pek çok şey anlatır. Kimi grafolojistlere göre kişinin el yazısı üzerinden sağlık durumu ile ilgili ipucu dahi elde edilebilir. Özellikle kadınların daha düzenli ve muntazam bir el yazısına sahip olduğunu herkes bilir. Bununla beraber, Parkinson başta olmak üzere çeşitli motor sinir rahatsızlıkları, kişilerin yazılarına kısa zamanda yansıyabilir. El yazısı yukarıda bahsettiğimiz unsurlara ek olarak bir kişinin karakteri, kişiliği, bastırdığı duygular, düzen anlayışı, saldırganlık seviyesi hakkında pek çok şey söyler. Belki de bu yüzden özellikle cinayet kimi dedektiflik filmlerinde, el yazısından kişilik analizinin yapılamaması için gazete, kitap ve çeşitli belgelerden kesilmiş olan harflerle tehdit mektupları yazıldığını görürsünüz. Bunun nedeni, el yazısı ile karakter analizi yapılmasının önüne geçmektir.
Grafolojist yani grafoloji uzmanı olarak çalışan kişiler, sadece sahte imza veya belgede sahtecilik gibi adli vakalarda görev almazlar. El yazısı kullanılan her belge ve sayfa, grafoloji için önemli bir ipucu anlamına gelir ve kimi zaman ipuçlarına ulaşmak için günlük, imzalı belgeler, notlar, kitap veya defter üzerine alınmış olan notlar, yağlıboya tablo veya karakalem çizimler kullanılabilir. Özellikle suçlunun belli olmadığı cinayet davalarında, olay mahalinde üzerinde el yazısı bulunan çeşitli belge ve evraklar bulunabilir. Bu belge ve evrakların hepsi, grafoloji uzmanı olarak da bilinen grafolojist tarafından incelenir ve elde edilen bilgiler mahkemeye delil olarak sunulur. El yazısı, grafoloji uzmanı için son derece önemlidir. Kimi zaman el yazısı ile yazılanlar kağıt veya bir tür belge yerine, duvar veya aynaya da yazılabilir. Alanında uzman olan bir grafoloji uzmanı, dijital ortamda yazılmış olan el yazılarını dahi inceler ve kullanılan kelimeler veya ne kadar kullanıldıklarından hareketle, yazan kişi hakkında bazı ipuçlarına ulaşabilir.
Grafoloji Ne Demek ?
İçindekiler

Grafoloji, insanların elleri ile yazdıkları metinlerdeki el yazısını inceleyen ve bu el yazısının yazılma şekli ve diğer özelliklerinden hareketle, yazan kişi hakkında çeşitli saptama ve çıkarımda bulunulmasını sağlayan ve kendi içinde tutarlı bir bilim dalına verilen isimdir. Grafoloji, günümüzde dünyanın farklı ülkelerinde bulunan insanlar tarafından da bir tür bilim olarak kabul edilir ve de gerçektir. Grafoloji konusunda uzman olan kişilere, grafoloji uzmanı veya grafolojist ismi verilir.
Grafoloji uzmanları, insanlara ait olan her türden el yazısını inceler. Belki de bu yüzden adli vakaların aydınlatılması için de sıklıkla görüşüne başvurulan grafoloji bilimi için “el yazısı analizi” ismi de verilir. Bununla beraber, el yazısından karakter analizi yapılması işlemini gerçekleştiren kişi için de grafolojist yerine el yazısı analisti adının verildiği de olmaktadır. Uzman grafologlar, dijital bir mecrada yazılmış olan yazıdan dahi, bir kişinin içinde bulunduğu psikoloji veya karakteri hakkında pek çok şey öğrenebilirler. Her ne kadar dijital ortamda yazılmış mesaj veya bloglar üzerinden de bu çıkarım yapılabilse de grafoloji uzmanı için temel olan şey, el yazısıdır.
Grafoloji İncelemesi Nedir?
Grafoloji incelemesi aynı zamanda el yazısı incelemesi veya el yazısı analizi olarak da bilinen bir işlemdir. Uzmanlar, çoğu zaman adli vakalar için bir el yazısındaki çizgileri, harflerin dizildiği ana tabanı, harflerin boyut ve yazılış şekillerini inceleyerek el yazısı üzerinden yazan kişi hakkında pek çok farklı veriye ulaşırlar. Ayrıca bu uzmanlar, ulaştıkları bilgileri çoğu zaman mahkemeye, adli vakaların aydınlatılması için de sunarlar.
Grafoloji incelemesi, olay – suç mahalinde bulunan el yazısı örneklerini incelemeye verilen isimdir. Bu işlem, olay yeri inceleme işleminin alt dalını teşkil eder ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi, grafoloji uzmanları, grafologlar veya bilinen diğer bir ismiyle el yazısı analistleri tarafından yapılırlar. Ülkemizde ve dünyada, grafoloji özellikle cinayet davaları gibi önemli davaların aydınlatılmasında son derece büyük bir rol oynamaktadır. Bu nedenle grafoloji olarak da bilinen el yazısı analizi, günümüzün önemli bilim dallarından birisi olarak görülmektedir.
Grafoloji Uzmanları Ne İş Yapar?
Grafoloji uzmanları ne iş yapar sorusu, özellikle adli vakalarda grafoloji uzmanlığının gerçekleştirdiği işlemleri bilmeyenler tarafından sıklıkla sorulur. El yazısı için genellikle kalem ve kağıt kullanılır. Bu tip delillerde; yazı sahibinin vurgu yaptığı noktalar özellikle son derece önemlidir ve el yazısı analizi uzmanları tarafından “enerji noktaları” olarak bilinirler. Bununla birlikte, bir el yazısı örneği başladığı gibi devam edip sonlanmayabilir. Çoğu zaman yazmak, yazan kişinin içinde bulunduğu ruh halini ciddi oranda değiştirebilir ve bu gerçek, grafologlar tarafından bilinir.
El yazısı analisti olarak da bilinen grafoloji uzmanları temel olarak bir el yazısı için her noktayı derinlemesine inceler. Örneğin yazının sağa veya sola doğru yatık olması, çoğu zaman yazının hızlı bir şekilde yazıldığını bizlere gösterir. Bir grafolog, bu tipte bir el yazısı gördüğünde bunu yazanın örneğin genç bir kişi olduğu verisine hızlıca ulaşır. Yazdıklarımız, bizler hakkında çok şey söylerler. Bununla beraber özellikle el yazısı, yazan hakkında en derin ipuçlarını dahi verebilir. El yazısında sağa eğim her ne kadar enerji ve hızlı yazma eğilimini gösteriyorsa, sola doğru yazmak veya sabit bir el yazısı da yine yazının sahibi olan kişi hakkında bizlere önemli ipuçları verir. Genellikle sağa doğru eğik el yazısı yazan kişilerin daha insancıl, hızlı yazma becerisine sahip, iş birliği yapmaya açık kişiler olduğu, grafolog olarak çalışan kişiler tarafından sık sık dile getirilir. Bununla beraber statik (sağa veya sola doğru eğilmeyen el yazısı) genellikle duyguları gizleme eğiliminin bir parçasıdır.
Grafoloji uzmanları için bir el yazısını meydana getiren her unsur önemlidir. Örneğin yukarıda sizler için harflerin sağa veya sola eğik yazılmasının, el yazısı sahibi olan kişi hakkında ne gibi bilgiler verdiğini belirttik. Benzer şekilde, kalem ile yazılan yazının kalınlığı da enerjinin yoğunlaştığı alanlar olarak görülür. Yazı yazarken kalem ve kağıt kullanan insanlar, genellikle istemsiz bir biçimde dikkat çekmek istedikleri noktaları daha vurgulu, kalın yazma eğilimi gösterirler. Grafologlar için aynı şekilde, yazının nasıl başladığı ve bittiği de son derece dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi olarak görülür. Örneğin, düz bir çizgi halinde devam eden bir yazının sahibi için “tutarlı” veya “dengeli” tanımı yapılabilir. Yazı düz bir çizgide devam etmiyorsa, bu kararsız bir kişiliğin göstergesidir. Benzer şekilde isim – soyad, imza veya el yazısı ile yazılmış bir cümlenin aşağı veya yukarı doğru yönelmesinin de kişinin psikolojik durumu ile doğrudan ilişkisi olduğu söylenebilir. Özetle, bir el yazısı için her özellik ve unsur, el yazısı analisti olarak çalışan kişi için önemlidir. Yazıdaki vurgu, harflerin ana noktaları, kalemin özellikle basınç yaptıkları noktalar veya harf diziliminin aşağı veya yukarı doğru gitmesi, el yazısı sahibi hakkında bizlere pek çok ipucu verir.
imza incelemesi hizmetimiz ile ilgilide detaylı bilgi alabilirsiniz
Grafoloji Size Neler Öğretir?
Grafoloji, el yazısı sahibi hakkında ciddi bir psikolojik profilin çizilmesi için son derece önemlidir. Yukarıda sizler için bir el yazısında genellikle el yazısı analisti tarafından dikkat edilen noktalara özen gösterdik. Bununla beraber, harflerin boyutu dahi bize el yazısı sahibi hakkında pek çok şey anlatır. Sizlere, özellikle adli vakaların aydınlatılmasında kullanılan bu önemli ve dikkat çeken bilgileri vermeden önce, grafoloji bilimi ne zaman doğru, grafoloji biliminin kurucusu kimdir gibi soruların cevaplarını vermeye çalışalım.
Grafoloji bilimi, temelleri 1600’lü yıllarda atılmış olan bir bilim olarak görülmektedir. 1622’de Camillio Baldi adındaki bir doktor tarafından temelleri atılan bilim, yıllar içinde özellikle mektup ile iletişim olanaklarının artmasına paralel olarak gelişmeye başlamıştır. 1800’de Jules Crépieux-Jamin tarafından “el yazısı ve karakter” adlı kitapla grafoloji biliminin temellerinin atıldığı düşünülmektedir. Bu tarihlerden itibaren el yazısı ve karakter analizi ile ilgili tüm bu veriler, çeşitli kitap ve araştırmalarda kendisine yer buldu. Peki bir grafolog, bir el yazısında hangi noktalara bakar ve ne gibi çıkarımlarda bulunur? Gelin bu sorunun cevabını anlaşılır ve kısa bir şekilde vermeye çalışalım ve ilk olarak grafoloji size neler öğretir sorusundan başlayalım.
Grafoloji veya El Yazısı Analizi Sonrasında;
- El Yazısı Sahibinin Kişiliği ve Karakteri Konusunda Bilgi Edinebilirsiniz. Dilerseniz, Kendi El Yazınızı Da Birazdan Söz Edeceğimiz Noktalar Çerçevesinde İnceleyerek Kendinizi Tanımak Konusunda Da Ciddi Bir Adım Atabilirsiniz.
- Grafoloji İle Bir Kişinin İlişki Durumu veya Karşı Cinse Bakışı Kolaylıkla Anlaşılabilir. Hatta El Yazıları Arasında Da Bir Tür Uyum Olduğundan Da Söz Edilebilir. Genellikle, Benzer El Yazısı Özelliklerine Sahip Olan Çiftlerin Daha Uyumlu Oldukları veya Zaman İçerisinde Birbirlerine Daha İyi Uyum Sağladıkları Söylenebilir.
- Grafoloji Özellikle Çocuk Psikolojisi ve Gelişmi Konusunda Da Bizlere Önemli İpuçları Sunduğu İçin Son Derece Önemlidir. Dünyanın Farklı Ülkelerinde Bulunan Öğretmenler, Çocukların Sınav Kağıtlarındaki El Yazılarını İnceleyerek Son Derece Önemli Karakter Özelliklerini Saptayabilirler.
- Grafoloji Adli Vakaların Aydınlatılmasında, Analizine ve Değerlendirmesine Başvurulan Önemli Bilimlerden Birisidir. İnanması Güç Gelebilir Ancak, Bir Grafoloji Uzmanı Birinin El Yazısından Kimin Doğruyu, Kimin Yalan Söylediğini Dahi Kısa Zaman içinde Anlayabilir.
- El Yazısı Analizi İle Örneğin Ölüm veya Yaralama Tehditi İçeren Bir Notun, Ne Derece Ciddi Olduğu Dahi Kolaylıkla Anlaşılır. Elbette Bu Tip Analizlerin Doğru ve İsabetli Bir Şekilde Yapılabilmesi İçin, El Yazısı Analisti veya Grafolog Olarak Çalışan Kişinin Ciddi Anlamda Uzman Olması Gerekir.
- El Yazıları Aynı Zamanda Artık Hayatta Olmayan Kişiler Hakkında Da Çok Şey Söyler. Vefat Etmiş ve Artık Hayatta Olmayan Bir Büyüğünüzün Nasıl Bir Karaktere Sahip Olup Olmadığını Öğrenmek İstemez Misiniz? Grafoloji, Sizlere Vefat Etmiş Büyüklerinizin El Yazısındaki Unsurları Değerlendirme Şansı Sunabilir. Özellikle Miras Davalarında, El Yazısı İle Yazılmış Belgelerin Orijinal Olup Olmadığının Anlaşılması İçin Grafologlar Kullanılır.
Grafolog olarak çalışan kişiler, basit bir el yazısı veya imzadan yukarıda sıraladığımız çıkarımlara nasıl ulaşabilirler? Grafoloji uzmanları, bir el yazısında hangi noktalara bakarlar? Gelin, şimdi bu ilgi çeken sorunun cevabını vermeye çalışalım.
- Baskı: El Yazılarında, Bilinçsiz Yapılmış Vurguların Önemi Büyüktür. Vurgular, El Yazısı Sahibi Kişinin Bir Noktaya İstemsizce Vurgu Yaptığının Göstergesidir. Örneğin Bir Tehdit Notunda “…. Benim” Kelimesinde vurgu varsa, tehdidin asıl sebebi kıskançlık veya hastalıklı bir tür sahiplenmeye işaret ediyor olabilir.
- Eğim / Yatıklık: Sağa Doğru Yatık Yazı Yazanların İşbirliğine Çok Daha Yatkın Kişiler Oldukları Söylenebilir. Sola Doğru Harflerle Yazanlar, Daha Çok Duygularını Bastırma Eğilimi Gösterirler. Harflerin Eğimli Olmaması, Mesafeli Bir Kişiliğin Göstergesidir.
- Harf Büyüklüğü: Grafologlar, Bir El Yazısındaki Temel Unsurlar Konusunda Neredeyse İşbirliği Yapmıştır. El Yazısı Analisti Olarak Çalışan Kişilere Göre, Büyük Harfler Yazı Sahibinin İlgi Çekmeye Çalıştığının Bir Tür Göstergesi. Bununla Beraber Olması Gerekenden Daha Küçük Harflerle Yazanlar, Daha İçine Kapanık ve Dış Dünyanın İlgisinden Rahatsız Olan İnsanlar. Orta Boyutta Yazanların İse Dengeli Bir Kişiliğe Sahip Oldukları Söylenebilir.
- Satır Dengesi: Özellikle Uzun Cümlelerde El Yazısının Aşağı veya Yukarı Doğru Yönelmesi, Kişinin Psikolojisi Hakkında Bize Pek Çok Şey Söyler. Yukarı Doğru Yazanların Mutlu, Aşağı Doğru Yazanların Mutsuz, Satır Dengesini Koruyamayanların İse Kararsız Oldukları Söylenebilir.
- Harf Aralıkları: Kelimeler, Harfler veya Uzun Yazılarda Satırlar; Bu Unsurlar Arasındaki Mesafenin Uzaması, İnsanlardan Uzakta Kalmayı Seven ve Mesafeli Birinin Varlığına İşaret Edebilir. Ancak Daha Sık Aralıklarla (Harfler, Kelimeler veya Cümleler Arasında Daha Az Boşluk Bırakanlar) Zaman Yönetimi Konusunda Sorun Yaşayan, Dikkatsiz ve Heyecanlı Bir Yapıya Sahip Olarak Tanımlanabilir.
Grafoloji Gerçek mi?

Ülkemizde ve dünyada adli vakaların aydınlatılmasında önemli rol oynayan grafoloji gerçek bir bilim dalıdır ve çıkarımların her biri, insan psikolojisini temel alarak oluşturulmuştur. Günümüzde gerçek bir bilim dalı olan ve elde edilen istatistik verilerle, kapsamlı çalışmalarla daha da gelişen Grafoloji mahkemelerde bir el yazısının kime ait olduğunun anlaşılması için de başvurulan uzmanlık dallarından birisidir. Dünyada firmalar, işe alım yaparken ve çiftler, kendileri için doğru kişiyi seçerken karşılarındaki kişinin el yazısını büyük bir ciddiyetle incelerler. Tüm bunlara ek olarak, adli vakalar ve mahkemelerde grafoloji bilimi ile elde edilen veriler, bir tür delil olarak sınıflandırılır.
Ek olarak, Grafoloji ile alakalı bir dizi önerisi ; Manhunt , bu dizide katili, grafoloji bilim dalını kullanarak yakalıyorlar.
Grafoloji hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorum artık. Başka bir blog yazımız olan, davalarda piskolojik inceleme başlıklı yazımızı da incelemenizi öneririz.