Union Kriminal

Görüntünün Fotomontaj Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Görüntü
1.026 Görüntülenme

Fotomontaj, bir görüntünün parçalarını birleştirmeye dayalı bir kolaj tekniğidir. Fotoğrafçılık ve fotoğrafçılık bölümünün birleşimine dayanmaktadır demek yanlış olmaz. Gazetecilik ve televizyonda, eğlence ve politika için veya reklamcılıkta gerçeküstü görüntüler yaratmak için ve bazı hataları düzeltmek için kullanılır. Fotomontaj ilk olarak 1928’de Stepanova tarafından tanımlanmışdır, kendisi aynı zamanda bir fotomontaj sanatçısıdır. 

 Günümüzde bilgi teknolojisi sayesinde standart bir bilgisayar ve ücretsiz  görüntü işleme yazılımı ile “gerçek” fotoğraflar çekilebilmekte, bu da neyin gerçek neyin sanal olmadığını ayırt etmeyi neredeyse imkansız hale getirmektedir. Bu da beraberinde oldukça fazla sorunu getirmektedir. Bu açıdan fotomontaj konusu hakkında söylenen adımları dikkatle incelemeniz ve uygulamanız sizler için oldukça faydalı olacaktır. Yazımızın devamında görüntünün fotomontaj olduğu nasıl anlaşılır? başlığımızı açıklayacağız.

Daha Yakından Bakın

Fotomontaj konusunda ilk önemli adım; bakmak ile görmek arasındaki farkı oldukça iyi saptayabilme özelliğine sahip olmaktır. Bazen bir fotoğrafta dikkat etmeniz gereken tek şey fotoğrafa yakından bakmaktır. Otoportre bir sanattır ve çevresindeki görüntüye ait olmayan bir nesneyi eşleştirmek zordur. Bu karmaşıklığı elde etmek, çok ince bir köprüyü geçmek kadar zordur, bu da sahte görüntülerin tespit edilmesini daha da kolaylaştırır. Elbette, Photoshop’u daha önce hiç  açmadıysanız, ne arayacağınızı bilemeyebilirsiniz.

Fotomontaj

Photoshop fotomontaj

Durun ve Düşünün

Fotoğraflar üzerinde herhangi bir oynama veya çıkarma yapılabilir. Günümüz teknolojisi ile fotoğrafları değiştirmek çok kolaydır. İnsanlar profesyonel uygulamalardan yardım alarak kolayca fotoğraf ekleyip kaldırabilir. Bu noktada fotomontaj nasıl anlaşılır, gördüğüm fotoğraf gerçek mi değil mi gibi sorularla boğuşuyor olabilirsiniz. 

Beynimiz, gördüklerimizin gerçek olamayacağı fikriyle sorun yaşama eğilimindedir. Özellikle  inançlarımızı doğruluyor gibi görünüyorsa… Bu durumlarda, daha sağduyulu işaretlerden bazılarını kullanmak daha kolaydır. İlk başta fotoğrafın gerçekten doğru olduğuna  inansanız bile, fotoğrafı sorgulamalısınız. Bir sonraki adım, fotoğraf tekniklerine bakmaktır. Fotoğraflar üzerinde herhangi bir oynama veya çıkarma yapılabilir. Günümüz teknolojisi ile fotoğrafları değiştirmek çok kolaydır. İnsanlar profesyonel uygulamalardan yardım alarak kolayca fotoğraf ekleyip kaldırabilir.

Uygulamanın sağladığı fonksiyonlarla ekleme ve çıkarma işlemleri yapılabilmektedir. Fotoğraf ekleme ve çıkarmanın püf noktaları değerlendirilmelidir. Uygulama sayesinde resimler üzerinde toplama ve çıkarma işlemleri yapılabilmektedir.

Fotoğrafın Kenarlarını Dikkatlice İnceleyin 

Bir fotoğrafta bile bir nesnenin  kenarlarını kesmek zordur ve ustalık gerektirir. Söz konusu fotoğrafı yakınlaştırın ve nesnelerin kenarlarına bakın. Aşırı keskin veya pürüzlü kenarlar, nesnenin orijinal görüntüye yapıştırıldığının bir göstergesidir. 

Uyuşmayan Işıkları Saptayın

Fotomontaj nasıl anlaşılır konusunda oldukça önemli olan bir diğer adım ise ışıkları iyi saptamaktan geçer. İki ayrı resmi birbirine yapıştırdığınızda, en zor şeylerden biri aydınlatmayı ayarlamaktır. Gölgeli alanlar ve güneş ışınlarının açısı da oldukça önemlidir. Güneş tarafsızdır ve gölgeler asla bizi yanıltmazlar. Kafanızdaki ışığı hayal etmeye devam edin ve kişiye ya da bir nesneye farklı bir yönden bakmayı deneyin. Birçok farklı ışık kaynağından birçok gölge görünebileceğinden, bunun iç mekan çekimlerinde daha zor olabileceğini unutmamanızda fayda var.

Düşük Kalitedeki Fotoğraflara Karşı Dikkatli Olun

Oldukça düşük çözünürlüklü olan görüntü dosyaları, sahte bir fotoğrafın belirtilerini maskelemeye büyük ölçüde yardımcı olabilir. Nesnelerin duruşunun oldukça bozuk, düzensiz başka bir deyişle karıncalanmış görüntü şeklinde olması büyük uyarıcıdır denebilir. Daha sonradan görüntüye eklenenler arasında genellikle piksel yoğunluğunda bir fark vardır. Bir görüntüyü oluşturan en küçük kontrol edilebilir birim olan piksel, çıplak gözle  neredeyse görünmezdir. Parçaların manipüle edilmesi ve orijinal görüntünün bütünle aynı piksel yoğunluğuna sahip olması da aynı derecede vazgeçilmezdir. Bu duruma fotoğraf dilinde “gürültü” denir. Görüntü ne kadar sık ​​değiştirilirse, gürültü seviyesi  o kadar yüksek olur.

Fotomontaj

Fotomontaj İnceleme

Google’da Fotoğrafı Taratın

Fotoğraf editörleri genellikle kendi benzersiz fotoğraflarını kontrol etmezler. İnternette buldukları bir fotoğraf çekerler ve üzerinde değişiklik yaparlar. Bu, Google fotoğraf aramasını kullanarak fotoğrafın orijinal görüntüsünü izleyebileceğiniz için sahte fotoğrafları tespit etmenizi kolaylaştırır. Bunu yapmak için:

  • Söz konusu fotoğrafa sağ tıklayın ve kaydedin. Kaydetme seçeneğiniz yoksa, fotoğrafın ekran görüntüsünü de kırpabilirsiniz.
  • Google’a gidin ve görsel aramayı açmak için sağ üst köşedeki Görseller’e tıklayın.
  • Arama alanında kamera simgesine tıklayın, “Görüntü Yükle” adımına gidin ve bilgisayarınıza kaydettiğiniz görüntüyü seçin.
  • Resme Göre Ara seçeneğine tıkladıktan sonra adımlar bitmektedir.

Google görsel aramanın yanı sıra Yandex ve TinEye de aynı amaçla kullanılabilir. Asla tek bir araca güvenmemelisiniz. Yandex, ABD Google’ının Rus Google eşdeğeridir. Özellikle Rusya veya eski Sovyetler Birliği ile ilgili görseller söz konusu olduğunda Google’dan çok daha kapsamlı sonuçlar verebilir. Ayrıca, ilgili tüm  arama motorlarını birleştiren ve tarayıcı eklentisi olarak yüklenebilen bir araç da vardır: InViD / WeVerify.  Görüntülerin gerçekliğini doğrulayan InViD / WeVerify eklentisinin ayrıca büyüteç gibi çok kullanışlı ekstraları da vardır.

Burada sonuçlardan daha değerli veriler elde edeceğinizden şüphe duymamalısınız.. Tüm bu adımlar, Photoshop’ta sihirli elden geçen fotoğrafların fotomontaj nasıl anlaşılır gibi sorunlara yol açmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Ses incelemesi nedir? başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım