Union Kriminal

Doğal Afet ve Felaketlerde Kimlik Tespiti 

Doğal Afet
196 Görüntülenme

Doğal afet her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelebilmektedir. İnsan ve doğa kaynaklı olarak doğal afetler meydana gelmekte ve binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Doğal afetlerde toplu ölümler oluştuğundan dolayı yaşanan felaket sonrasında hayatını kaybeden insanların kimliklerinin tespit edilmesi için çeşitli tekniklerden yararlanmak gerekli olabilmektedir. 

Felaket sonrasında afet alanı hakkında bilgiler toplanır. Yetkili olan ekiplerce enkazlar altında kalan kişiler tespit edilir. Olay yeri incelemeleri, ceset ve ceset parçalarının tespiti, genel gözlemler afet sonrasında yetkili ekipler tarafından yapılır. Felaket sonucunda hayatını kaybeden insanların kimliklerini tespit etmek için de ekipler hızlı bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirirler. 

Kurbanların yakınlarından elde edilen bilgiler ışığında kimliklendirme yapılabilmektedir. Ölüm öncesi bilgiler ile birlikte otopsi incelemeleri sonrasında elde edilen ölüm sonrası bilgiler birbirleri ile karşılaştırılır. Bu şekilde bilgilerin eşleşmesi durumunda kurbanların kimlikleri belirlenmiş olur. Doğal Afet ve Felaketlerde Kimlik Tespiti  için yetkililer çok çeşitli yöntemlerden yararlanabilir. Ölüm şekli incelenir, nedenleri belirlenir ve ölü muayenesi yapılır. Muayene ve otopsi işlemleri ile birlikte bir felaket sonrasında hayatını kaybeden insanların kimlikleri açığa çıkabilmektedir. 

Doğa Olayları

Doğa Olayları ve Kimlik Tespiti

Kimlik Tespiti Nedir?

Yaşayan ya da ölü bir kimsenin tanımlanması, diğer kişilerden ayırt edilmesini sağlayacak özelliklerinin araştırılmasına identifikasyon diğer adı ile kimliklendirme adı verilmektedir. Gereken alanlarda uzmanlaşmış kişiler tarafından felaket sonrasında oluşan kayıplar araştırılır ve kimliklendirme çalışmaları başlatılır. Başarılı kimliklendirme ve teşhis çalışmaları yalnızca uluslararası standartlara uygun olarak yapılandırılmış ekiplerle mümkün olabilmektedir. Felaket kurbanlarının kimliklendirme aşamalarında kullanılmakta olan yöntemlerin %100 güvenilir yöntemler olması gereklidir. Bu kısaslar sağlandığında başarılı bir şekilde kimliklendirme yapılmış olur. 

Kimliğin tespit edilmesi insanlık hakkıdır. Kimlik tespiti yapmak pek çok açıdan gerekli olan bir çalışmadır. Ölü yakınlarına cesedi teslim edebilmek ve yakınların inanışlarına uygun şekilde tören yapmalarına olanak sağlamak, ölümün resmileşmesini sağlamak ve vasiyetlerin yerine getirilmesini sağlamak gibi pek çok farklı nedenlerden ötürü kimliklendirme gerekli bir insan hakkıdır. Tespit etme süresi olabildiğince kısa süre içerisinde doğru bir şekilde yapılması gerekli olan çalışmalardır. 

Ölü muayenesinin ölüm yerinde yapılmasının ana nedenlerinden biri ölüm nedeninin doğru şekilde saptanabilmesine yardımcı olmasıdır. Ölüm nedeninin gerçek bulgular eşliğinde ortaya çıkmasını sağlamak amacı ile ölüm yerinde incelemeler gerçekleştirilmektedir. 

Kimlik tespitinde kullanılmakta olan bir diğer yöntem ise otopsidir. Bir kişinin ölüm nedenini anlayabilmek, ölüm mekanizmasını saptamak ve bu nedenleri oluşturabilecek faktörleri saptayabilmek amacı ile otopsiler gerçekleştirilmektedir. Otopsi yapılırken aynı zamanda cesetlerin kimlikleri de tespit edilebilmektedir. Doğal afette kimlik tespiti için otopsi ve ölü muayenesi gibi yöntemler kullanılmaktadır. 

Afet Durumlarında Kimlik Tespiti Nasıl Yapılır? 

Zorlamalı, şüpheli ölümlerde cesetlere cenaze işlemleri öncesinde adli araştırma ve inceleme işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bir ölünün adli muayenesi tabip huzurunda gerçekleştirilir. Adli muayene ölünün tıbbı kimliği, ölüm zamanı ve ölüm nedeni gibi durumlar hakkında bilgiler verir. Cesetlerin adli muayenesi cesetlerin bulunduğu bölgelerde yapılabileceği gibi hastane salonlarında da gerçekleştirilebilmektedir. Sıklıkla hekimler bir cesedin bulunduğu ortama adli muayenesini yapması amacı ile götürülürler.

Kimlik tespiti nasıl yapılır gibi sorular kişiler tarafından merak edilmektedir. Doğal afetlerde meydana gelen kayıplarda alanlarında uzmanlıklarını elde etmiş olan ekipler tarafınca gerekli olan çalışmalar başlatılmaktadır. Belli başlı aşamalar ile birlikte kimlik tespiti gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalar ölüm öncesi ve sonra verilerin toplanması, olay yerinin incelenmesi, verilerin karşılaştırılması ve cenazenin teslim edilmesi gibi aşamalardır. Bu aşamalarda kimlikler tespit edilmektedir. 

Kimlik Tespiti Teknikleri 

Kimlik tespitinde kullanılmakta olan çeşitli kimlik tespit yöntemleri bulunmaktadır. 

  • Kimlik Belgeleri 

Kimlik belgeleri kimlik tespitlerinin en kolay yöntemlerindendir. Bu belgeler aynı zamanda fotoğraf barındırdığından dolayı tespit için yararlı olmaktadır. Parmak izi incelemesi de gerekli durumlarda kullanılmaktadır.

  • Kimlik Tanıklığı 

Bu yöntemde ise ölü kişinin kimliği konusunda doğru bilgileri verecek olan tanıklar yardımcı olmaktadır. 

  • Özel Eşyalar

Ölülerin üzerinde var olan eşyalar, takılar kişinin cinsiyeti, sosyal durumu ve sağlık durumu hakkında bilgi verebilir. 

  • Fotoğraf Karşılaştırması 

Elde edilen fotoğraflar ile birlikte yapılan karşılaştırmalar da bu noktada tespit için yardımcı olmaktadır. 

  • Adli Antropoloji Çalışmaları 

İleri derece çürümüş olan cesetlerin tespit edilmesi için kullanılan yöntemlerdendir. 

  • Kan Lekeleri ve DNA Çalışmaları 
Parmak İzi

Parmak İzi Tekniği

Kimlik tespit teknikleri içerisinde yer alan DNA çalışmaları son derece güvenilir olmalarından dolayı genetik incelemeler ile birlikte kişilerin kimlikleri tespit edilebilmektedir. Kemik parçaları, kan lekeleri ve vücut sıvıları da bu noktada yardımcı olmaktadır. 

Parmak İzi İncelemesi Nasıl Yapılır? merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım