Bilirkişi Raporuna İtiraz Nedir?
İçindekiler
Bilirkişi Raporuna İtiraz sürecinin doğru şekilde yürütülmesi yargılanma ve icra işlerinde meydana gelen uyuşmazlık sorunlarının giderilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Avukatın veya yargılanan kişinin talebi üzerinden hazırlanacak olan bilirkişi raporuna itiraz süreci başlar.
Ayrıca hâkimin kararıyla hakem laboratuvar statüsünde bir laboratuvara gönderilerek bilirkişi raporunun doğru olup olmadığı tetkik edilebilir. yapılması için çeşitli konularda ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor. İtiraz dilekçesi kanun kapsamında öngörülmüş olan niteliklere yönelik düzenlenir.
Hangi Durumlarda Bilirkişi Raporuna İtiraz Edilir?
Bilirkişi Raporuna İtiraz etmek için bazı durumların gerçekleşmesi gerekir. Bu kapsamda da itiraz için şu durumlar oluşmalıdır;
- Bilirkişinin uyuşmazlık açısından uzmanlık taşımadığı, uzman olmayan kişinin hazırladığı rapordan hareketle hatalı karar alınması,
- Bilirkişi olarak bağımsızlık ve tarafsızlığa dönük şüpheli eylemler,
- Raporun özel ve teknik bilgi açısından yetersiz olması veya hatalı olması,
- Temel unsur olan gerekçeye raporda yer verilmemesi bilirkişi raporuna itirazı doğurur.
Bilirkişi Raporuna İtiraz İncelemesi
Bilirkişi Raporuna İtiraz veya bilirkişi raporunu çürütmeye yönelik uluslararası standartları ve ilgili kanun maddelerini gözetilerek;
- Bilimsel anlamda kabul edilebilir olmayan,
- Gerçek ve aslına uygun olmayan,
- Güvenilebilir olmayan,
- İnanılabilir olmayan,
- Yasaya uygun olmayan içeriklerin tespitine yönelik çalışma yapılır ve bunları raporlanır.
Bilirkişi Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Bilirkişi raporuna itiraz etmek için ilk olarak bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilmektedir. Taraflar ise tebliğ tarihinden başlayacak şekilde iki hafta içinde rapora itiraz edebilirler. Bu itiraz ise dilekçe ile gerçekleşecektir. Dilekçe kapsamında hakimin incelemesi sonrasında bilirkişiye ek sorular sorulabilir veya yeni bir bilirkişiye rapor hazırlaması talep edilebilecektir.
Dilekçe hazırlanırken itiraz sebebi açık ve net bir şekilde anlatılmalıdır. Özellikle davanın gidişini etkileyebileceği için dilekçenin avukat yardımıyla da hazırlanması tavsiye edilir.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Edilirse Ne Olur?
Bilirkişi Raporuna İtiraz edildiğinde bu itiraza yönelik çeşitli kararlar verilebilir. Eğer itiraz sürecin uzatılmasına yönelikse yani art niyet taşıyorsa bu durumda kabul edilmeyecektir. Bunun dışında ek rapor talep edilebilir veya yeni bir bilirkişi ataması yapılabilir.
Ek rapor talebinde asıl raporda eksik veya hatalı olduğu düşünülen konuların açıklığa kavuşturulması esastır. Hakim, bilirkişiden bu durumları düzeltmesi, açıklama getirmesi için ek rapor hazırlamasını talep eder. Ek rapor hazırlandıktan sonra tekrar sunulur ve hakim tarafından incelenir.
Yeni bilirkişinin talep edilmesi ise mevcut raporu hazırlayan bilirkişinin teknik açıdan yetersiz veya kasıtlı olarak art niyetli davrandığının görülmesi üzerine gerçekleşir. Bu duruma hakim karar verecektir ve taraflar yeni bilirkişi talebinde bulunsalar bile yeni bilirkişinin raporu hazırlaması için hakim kararı etkili olur. Eğer ikinci bilirkişide de yine sorunlar yaşanırsa yeni bilirkişi de talep edilebilir.

Bilirkişi Raporu Örnekleri
Bilirkişi raporu örnekleri hazırlanacak olan raporun nasıl olması gerektiğine dair fikir verecektir. Burada önemli olan raporların mahkemelere göre değiştiğidir. Hukuk, Ceza, Cumhuriyet Başsavcılığı ve İcra mahkemelerine göre rapor örnekleri değişmektedir. Genel olarak ise raporun ilk sayfasında soruşturma numarası, şüpheli, müşteki bilgileri, soruşturma konusu, tarih gibi bilgiler yer alır. Devamında ise;
- İncelemenin konusu,
- Bilirkişinin cevaplaması gereken konular
- Gözlem ve inceleme
- İncelemeye yönelik bilimsel ve teknik dayanaklar
- Analiz, tespit ve değerlendirme
- Gerekli sonuç kısımları yer alır.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi
Bilirkişi Raporuna İtiraz süresi tebliğ tarihinden itibaren 2 haftadır. Bu süre içinde itiraz edilmediğinde rapor kabul edilmiş sayılır.
Bilirkişi Raporuna Kaç Kez İtiraz Edilebilinir?
Bilirkişi raporuna ilgili süre kapsamında 1 kez itiraz edilebilir. İtiraz sonucunda alınacak olan her rapor için de ayrı bir itiraz hakkı doğmaktadır. Bu kapsamda bilirkişi raporuna itiraz etmek için herhangi bir kısıtlama yoktur denilebilir.
Bilirkişi raporuna itiraz süreci ve hizmeti ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
1 Comment
Epey faydalandığım bir yazı oldu, teşekkürler…