Union Kriminal

Başkasının Yerine İmza Atmak Suç mu? 

İmza İnceleme
442 Görüntülenme

Başkasının yerine imza atmak, belgeyi sebep göstermeden tahrif etme suçunu işlemenize neden olmaktadır. Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir. Bu gibi suçlarda mağdur insan olmaktan çıkar ve doğrudan halk zarar görür. Yani suçun değerlendirilmesinde imzalayanın kabul edip etmemesi önemli değildir. 

Resmi Belgede Başkasının Yerine İmza Atmak 

5237 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde değerlendirildiğinde başkasının yerine imza atmak suçu, cezası olan bir suç olarak düzenlenmiştir. Bu noktada imza atan taraf imza sahibinin bunu bildiğini iddia etse bile, durum suç olmaktan çıkmayacaktır. 

Belgede sahtecilik suçları için basit haller ve nitelikler için ayrı hükümler bulunmaktadır. Örneğin, resmi belgeleri tahrif etmek veya başkalarını aldatmak amacıyla kullanmak suçunu işleyen sanığın başkasının yerine imza atma cezası iki yıldan beş yıla kadar hapistir. 

Adınıza izinsiz imza atıldığını düşünüyorsanız, Union Kriminal imza incelemesi alanından yardım alabilirsiniz.

Başkası yerine imza

Başkasının Yerine İmza

Üniversitede Başkasının Yerine İmza Atmak 

Bir derse devam zorunluluğu varsa ve arkadaşlarınızdan biri yok ise, sınıfta bulunan bir arkadaşınız sizin yerinize imza atmasını talep etmek isteyebilirsiniz. Üniversitede başkasının yerine imza atmak yaygın bir durum olsa da, kesinlikle yasaktır. Bu yasak ve suç teşkil eden duruma karıştığınız tespit edilirse disiplin kuruluna sevk edilirsiniz. Suç tespit edildikten sonra kararlar Yönetim Kurulu tarafından alınır. Uyarı, uzaklaştırma veya okuldan atılma gibi cezalar verilebilir. Dolayısıyla, başka biri adına imza atmadan önce rızaya dayanarak başkasının yerine imza atmak suçunun cezalarını düşünmek faydalı olacaktır. 

Özel belgelerin sahteciliği, yazılı, okunaklı ve yasal olan özel belgelerin tahrif edilmesi, değiştirilmesi veya kullanılmasını kapsar. 

Resmi belge düzenleme yetkisi, görevleri çerçevesinde yetkilendirilen memurlara aittir. Özel belgeler ise herkes tarafından düzenlenebilen ve öncelikle kişiler arası ilişkilerde kullanılan belgelerdir. TCK‘nın 207. maddesinde düzenlenen özel belgede tahrifat suçu, üç farklı seçim işlemiyle kasten işlenebilecek bir suçtur.

  • Sahte özel belgelerin izinsiz şekilde verilmesi ve kullanılması,
  • Gerçek kişisel belgelerin aldatıcı bir şekilde kullanılması,
  • Sahte olduklarını bilindiği halde özel belgelerin kullanılması.

Bu üç eylemden herhangi birinin gerçekleştirilmesi ile özel belgelerde sahtecilik suçu oluşmasına neden olur. Yukarıdaki üç fiilin aynı fail tarafından farklı zamanlarda ve aynı özel belge ile işlenmesi halinde, faile bir ceza uygulanacaktır.

Resmi belgede başkasının yerine imza atmak suçunun işlenmesinden itibaren altı ay içinde herhangi bir şikayette bulunulmazsa, şikayette bulunma hakkı sona erer. Ancak özel belgelerde sahtecilik suçunun zamanaşımı süresi 8 yıl olduğu için 8 yıl içinde şikayette bulunduğunuzda sorgu başlatılabilir. 

Özetle başkasının imzasını kullanmak kesinlikle bir suçtur. Bu belgede sahteciliğe girer ve bu kapsamda değerlendirilir. 

Sahte imza nasıl anlaşılır yazımıza da mutlaka göz atın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım