Union Kriminal

Ateşli Silahların Adli İncelemesi

Adli İnceleme
168 Görüntülenme

Ateşli silahlar ve adli incelemesi, mermi alan ve barut gazının itici gücüyle kullanılan bütün silahlara verilen addır. Ateşli silahlar genelde bir kişi aracılığıyla taşınabilen küçük silahlar olarak bilinse de aslında ateşli silahlar kategorisinde tabanca, av tüfeği, büyük toptan tüfekler vs. de yer alır. Ateşli silahlar legal olarak kullanılsa da kimi zaman illegal olarak kullanılır. Ateşli silahların adli incelemesi için eğitimli silah denetçisi görev alır.

Ateşli Silahın İncelenmesi

Ateşli silahların adli incelemesinde pek çok etkenden faydalanılır. 

  • Parmak izi kurtarma; ateşli silah üzerinde yer alan parmak izlerine bakılır.
  • Seri numarası kurtarma; kullanılan silahın seri numarasına bakılarak nerede ve ne tarihte yapıldığına bakılır.
  • Manyetik partikül incelemesi; silah yüzeyindeki süreksizlikleri kontrol etmek amacıyla kullanılan tahribatsız bir test yöntemidir.
  • Kimyasal restorasyon; ateşli silah kullanıldıktan sonra herhangi bir kimyasal ile temizlenmiş mi diye bakılır.
  • Kartuşların incelenmesi; mermi ya da barut doldurulan bölümün incelenmesidir.

Mermilerin İncelenmesi

Ateşli silahlar içerisine yerleştirilen mermiler pek çok çeşitte sınıflandırılır. Tek bir silahta genel olarak tek tip mermi kullanılsa da merminin özellikleri değişir. Merminin sınıf özellikleri dikkatli bir şekilde incelenir. Buna göre merminin nereden alındığı ya da ne zaman üretildiği tespit edile bilir.

Mermi Analizi

Ateşli Silah ve Mermi Analizi

Numunelerin Toplanması

Balistik nedir diye bakıldığı zaman ateşsiz ya da ateşli olan silahların kullanıldığı ortamlarda olay yerinde bırakılan ve görevliler tarafından bulunan balistik bulguların alt bilim dalının temel kurallarına uygun bir şekilde incelenmesi ve bulunan bulguların delil olduğunu ispat eden bilim dalına denilir. Numune ise balistik adı altında toplanan bu bulgulara denilir. Toplanan numuneler suç mahallinde görevlendirilen müfettişler, olay yerinde bulunan ateşli silahları incelemek ve analiz etmek için laboratuvara gönderir. İnsana çarpmayan mermiler genelde etrafta bulunan alçıpan ya da ahşap gibi olan yüzeylere gömülü bir şekilde kalır. Bu kanıt elde edebilmek için maddenin bir bölümü kesilir. Ardından silah denetçisi için laboratuvara gönderilir.

Analizi Yapan Kişi

Balistik inceleme nasıl yapılır diye bakılacak olursa olay yerinde bulunan her türlü madde detaylı bir şekilde incelenir. Uygulamaya ilk olarak olay yerinin belirlenmesiyle başlanır. Belirlenen olay yerinde görevli olan kişiler dışında kimse bulunmamalıdır. Olay yerinde inceleme yapılmadan önce fotoğraflama yaparak olayın son hali elde kanıt olarak kalmalıdır. Ardından müfettiş olayda bulunan tüm bulguları belirler ve toparlar. Bulduğu bulgulardan bir sonuç elde edebilmek için laboratuvar incelemesine götürür. Ardından olay analizi yapılır. Eğer ateşli silah sonucunda yaralanmalar varsa onun için de detaylı bir inceleme yapar.

Ortamda bulunan ateşli silah ve mermilerin analizi için ise iyi eğitimli bir silah denetçisinden yardım alınır. Silah denetimcisi kanıt amaçlı olarak olay yerini detaylı bir şekilde inceler. İncelemeler sonucunda elde ettiği bulguları detaylı bir şekilde değerlendirir ve olayın nasıl geliştiğini tahmin etmeye çalışır. Ardından farklı bulgulara yönlenir ve oradan elde ettiği kanıtlar doğrultusunda bir karşılaştırma yapar ve durum değerlendirmesine gider.

Balistik İnceleme

Adli Balistik İnceleme

Nasıl ve Nerede Yapılmalı?

Ateşli silahlar olay yerinde elde edildiyse en iyi laboratuvar ortamlarında incelenmelidir. Laboratuvar ortamında ateşli silah incelemesi için gerekli olan uygun ekipman parçaları vardır. Olay yerinden alınan mermi kanıtları terazi ve kumpas gibi çeşitli ölçüm cihazları ile ölçülür ve tartılır. Ateşlenmiş olan mermiler için mermi kovanları ve mermi parçaları olay yerinden toplanır. Toplanan bu mermi kalıntıları da yine laboratuvar ortamına giderek uygun koşullar altında incelemeye alınır. Laboratuvarda mermilerin temel sınıf özellikleri belirlenir ve bu özelliklere göre stereo mikroskoplar kullanılır. Buna göre bir durum değerlendirilmesi yapılır.

Adli Balistik Nedir? Nasıl Yapılır? daha detaylı bilgi almak için yazımıza bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım